Ventilatiesysteem A - kenmerken ventilatie systeem

Ventilatiesystemen zijn ingedeeld in vier categorieën, categorie A, B, C en D. Elke categorie ventilatiesystemen werken volgens een vastgelegd principe en beschikken over dezelfde kenmerken. Ventilatiesysteem A bijvoorbeeld is een ventilatiesysteem welke werkt volgens natuurlijke principes. Deze natuurlijke ventilatie vind plaats door warmte en drukverschillen welke in huis ontstaan door middel van verwarming en de wind die buiten waait.

Vergelijk prijzen voor vochtbestrijding

Ventilatiesysteem A is zoals gezegd een natuurlijke ventilatie. De aanvoer van verse lucht gebeurt via roosters in muren en vensters die naar wens open en dicht gezet kunnen worden om al dan niet meer of minder te ventileren. De afvoer van de vervuilde lucht in huis gebeurt via verticale pijpen welke de lucht via het dak afvoeren. Doordat buiten in principe de lucht nooit stil staat zal de wind op dit afvoer kanaal naar buiten altijd een zuigende werking hebben, gelijk aan een schoorsteen. Ook verwarming in huis zorgt voor een opstijgende lucht waardoor er een stroming naar buiten ontstaat, eveneens ook als bij een schoorsteen van een open haard.

Ventilatiesysteem A heeft een aantal voordelen en een aantal nadelen. Het grootste voordeel van ventilatiesysteem A is dat er geen mechanische delen mee gemoeid zijn en ventilatiesysteem A gebruikt ook geen elektriciteit voor de ventilatie. Ventilatiesysteem A is dus in principe volledig onderhoudsvrij en werkt eigenlijk altijd. De bouw van ventilatiesysteem A is daarbij ook nog eens zeer eenvoudig en daarom is het het goedkoopste ventilatiesysteem om te implementeren.

De nadelen van ventilatiesysteem A zijn ook belangrijk om mee te laten wegen in uw beslissing voor welk ventilatiesysteem u kiest. Ventilatiesysteem A werkt zoals gezegd op een natuurlijk principe. Dit betekent dat er bitter weinig zelf te regelen is aan dit ventilatiesysteem. Als het buiten niet waait en binnen niet erg warm is, zal ventilatiesysteem A weinig ventileren. Als het buiten echter bitter koud is en het waait ook nog eens hard, dan zal veel warmte in het huis via ventilatiesysteem A verloren gaan omdat dit praktisch regelrecht naar buiten waait. Ventilatiesysteem A kan dus in extreme gevallen tochtig aanvoelen in huis.

Verschilen tussen mechanische en natuurlijke ventilatie