Ventilatiesystemen om gecontroleerd te verluchten

bloem in de windDoor te ventileren via kieren en spleten en/of af en toe ramen of deuren open te zetten, verliest u veel energie. Het is beter om functioneel en goed gecontroleerd te verluchten. Welk ventilatiesysteem u ook kiest, het principe komt erop neer dat er verse lucht moet binnenstromen via de droge ruimtes, en dat de lucht via tussenruimtes moet kunnen doorstromen naar de natte ruimtes zoals de keuken, het toilet en de badkamer.

In deze plaatsen moet de vervuilde en vochtige lucht kunnen afgevoerd worden.

Vergelijk prijzen voor vochtbestrijding

Er bestaan hiervoor verschillende ventilatiesystemen.

Mechanisch versus natuurlijk
ventilatiesysteem: wat te kiezen?  

  • Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatiesystemen berusten op het principe van luchtstroming onder invloed van een gering drukverschil tussen de binnen- en de buitenkant van het gebouw. Dat drukverschil komt tot stand door de wind en temperatuurverschillen. Door deze luchtverplaatsing vooraf goed te bestuderen, kan dit natuurlijke ventilatiesysteem ervoor zorgen dat de woning voldoende voorzien wordt van verse lucht. Natuurlijke ventilatie is goedkoop en verbruikt geen extra energie. Het nadeel van zo’n ventilatiesysteem is dat de verluchting niet regelmatig gebeurt, en afhankelijk is van het weer en eventuele lekken in het gebouw. Bovendien moeten de bewoners de gewoonte aannemen om regelmatig ramen en deuren te openen, wat dan weer energieverlies met zich mee kan brengen.

  • Mechanische ventilatie

In een lawaaierige omgeving, bij geurhinder en/of in lokalen waar geen ramen zitten, is een natuurlijk ventilatiesysteem niet mogelijk. Dan moet u voor een mechanisch ventilatiesysteem moeten kiezen.

  • Gemengde ventilatiesystemen

Een gemengd ventilatiesysteem is een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. Zo kan u bijvoorbeeld een natuurlijke aanvoer van verse lucht combineren met een mechanische afvoer van vervuilde en vochtige lucht of omgekeerd.

Voor een perfecte en duurzame ventilatie

Het maken van een goede keuze tussen de verschillende ventilatiesystemen hangt af van verschillende factoren, die bij iedere woning anders zijn.
We kunnen u met onze jarenlange ervaring in ventilatiesystemen helpen bij het kiezen voor de juiste oplossing voor uw ventilatieprobleem. Of het nu gaat om woningventilatie, de ventilatie van uw badkamer, of een algemeen probleem met de luchtvochtigheid, wij komen aan huis om de situatie te analyseren en maken vrijblijvend een voorstel voor uw project.

Neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende afspraak.

Ventilatiesystemen

Door te ventileren via kieren en spleten en/of af en toe ramen of deuren open te zetten, verliest u veel energie. Het is beter om functioneel en goed gecontroleerd te verluchten. Welk ventilatiesysteem u ook kiest, het principe komt erop neer dat er verse lucht moet binnenstromen via de droge ruimtes, en dat de lucht via tussenruimtes moet kunnen doorstromen naar de natte ruimtes zoals de keuken, het toilet en de badkamer. In deze plaatsen moet de vervuilde en vochtige lucht kunnen afgevoerd worden. 
Er bestaan hiervoor verschillende ventilatiesystemen...

meer over ventilatiesystemen

Woningventilatie

Sinds 2006 heeft de Vlaamse overheid voor nieuwbouw en verbouwingsprojecten minimumeisen opgelegd voor een correcte woningventilatie. Goed isoleren is niet voldoende, want hiermee wordt een goede doorstroming van lucht bemoeilijkt. Vervuilde lucht bevat naast vocht ook tabaksrook, geurtjes, CO, CO2 en radon, die in huis blijft hangen. Inademing van ongezonde lucht is misschien niet altijd waarneembaar, maar het kan op termijn gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, hoofdpijn en allergieën. Vooral mensen met een genetische aanleg en kinderen kunnen meer last hebben van astma en eczeem. Daarom heeft de Vlaamse overheid normen opgelegd voor een goede woningventilatie...

meer over woningventilatie

Luchtvochtigheid

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een ideale relatieve luchtvochtigheidsgraad in een woning moet schommelen tussen de 40 en 60%. Een te hoge luchtvochtigheid kan immers voor gezondheidsproblemen zorgen. Om problemen te voorkomen is het handig om naast de thermostaat ook een hygrometer te plaatsen, die de luchtvochtigheid permanent opmeet...

meer over luchtvochtigheid

Bezoek ook onze andere sites rond ecologisch wonen via Eco-sites.be

Tip: Om optimaal temperatuursverschillen tegen te gaan kan het in grote muuropeningen interessant zijn om tochtstroken in de vorm van strokengordijnen te voorzien. Hierdoor vermindert u tocht en kan u temperatuurschommelingen onder controle houden.