Ventilatie

Wanneer er het woord ‘openhaard’ wordt geroepen, denkt men al snel aan een warm gevoel op een koude, regenachtige avond. Deze gedachte is natuurlijk juist, een openhaard zorgt inderdaad voor warmte, maar heeft daarnaast nog een andere belangrijke taak. De openhaard zorgt ervoor dat er via de schouw vervuilde lucht wordt weggevoerd en dat er nieuwe schone lucht naar binnen komt. Schone lucht is erg belangrijk in een huishouden. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat er gevaarlijke stoffen in de lucht hangen zoals uitlaatgassen van een auto of een bedrijf dat giftige stoffen uitstoot.

Ventilatie in huis is zeer belangrijk. Op deze manier blijft er constant schone lucht in het huis. Het meeste wordt gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie, welke plaatsvindt door bijvoorbeeld luchtroosters in een raam.

Ventilatie is des te belangrijker wanneer u op hetzelfde moment de openhaard aan heeft. Het stoken van nat haardhout zorgt voor extra rookvorming. Wanneer er geen ventilatie zou zijn op het moment van stoken met nat hout, zou het kunnen gebeuren dat de rookvorming niet via de schouw naar buiten gaat maar in de woonkamer blijft hangen. Deze stoffen, die geproduceerd worden tijdens het stoken van nat haardhout, en hiernaast ook nog eens zorgen voor een onvolledige verbranding, zijn zeer schadelijk voor de mensheid.

Vergelijk prijzen voor vochtbestrijding

Haardhout

Haardhout dat een vochtigheidspercentage heeft van minder dan 20% is pas geschikt voor het stoken in een openhaard, kachel of allesbrander. Redelijk vaak zit er een ventilatieklep ingebouwd bij een kachel. Hiermee kunt u zelf zeer gemakkelijk de gewenste luchttoevoer bepalen om voor een goede ventilatie te zorgen wanneer u haardhout aan het stoken bent. Een kachel met een eigen luchttoevoer kan wel een rendement hebben tot 90% of hoger!

Het stoken van droog haardhout heeft nog veel meer voordelen. Het zorgt voor een volledige verbranding, waardoor er geen extra gevaarlijke stoffen vrijkomen. Daarnaast is het haardhout makkelijker aan te krijgen zorgt het voor meer warmte.

Voor ovengedroogd haardhout gaat u natuurlijk naar één van deze sites!