"Onvoldoende ventilatie in de badkamer
vormt een perfect microklimaat voor schimmel"

Vergelijk prijzen voor vochtbestrijding

Onvoldoende ventilatie in de badkamer kan de oorzaak zijn van oppervlaktecondensatie en/of schimmelvorming. De groene plekken manifesteren zich eerst op de koude wanden, in de bovenste hoeken van de buitenmuur.De koudere temperaturen en een luchtvochtigheid vanaf 65% zijn ideale omstandigheden voor de leefbaarheid van zwammen, schimmels en bacteriën.

Als de toplaag van de muur niet dikker is dan enkele millimeter, kan het gemakkelijk vocht opnemen. Tijdens een kortstondige douche ontstaat een hogere piek van vochtigheid in de badkamer. Als er onvoldoende ventilatie aanwezig is, wordt de vochtigheid door de muren opgenomen. Ook al is de lucht achteraf weer droog, toch kan het opgenomen vocht zes tot acht uren later het microklimaat voor de schimmels onderhouden.

Een optimaal luchtafvoersysteem voor de badkamer

Omdat een badkamer meestal een kleine ruimte is, waar vaak pieken ontstaan van hoge vochtigheid zoals tijdens het douchen, is een goede ventilatie noodzakelijk. Als de badkamer zich aan de buitenkant van de woning bevindt, kan natuurlijke ventilatie voldoende zijn.

Natuurlijke luchttoevoer via een deurrooster in de deur en/of een luchttoevoerrooster in het venster naast een natuurlijke lucht- en vochtafvoer via een klapvenster en/of een vensterrooster bieden het voordeel dat de badkamer permanent maar beperkt verlucht wordt. Voor badkamers die zich in een binnenplaats in de woning bevinden, is het in België verplicht om een mechanisch afzuigsysteem te voorzien.

Dit systeem, dat eventueel in combinatie met de verlichting kan werken, is aangesloten op een verluchtingsbuis die naar buiten loopt. In combinatie met een natuurlijke luchtaanvoer is deze mechanische luchtafvoer een veel gebruikt ventilatie systeem.

Uw specialist voor badkamerventilatie op maat

We zijn gespecialiseerd in ventilatiesystemen en biedt tal van oplossingen voor een duurzame verluchting in huis. Zowel natuurlijke als mechanische ventilatiesystemen behoren tot de mogelijkheden.

Vraag nu een gratis diagnose aan. Op basis van het rapport bezorgen wij u een vrijblijvende offerte.

Ventilatiesystemen

Door te ventileren via kieren en spleten en/of af en toe ramen of deuren open te zetten, verliest u veel energie. Het is beter om functioneel en goed gecontroleerd te verluchten. Welk ventilatiesysteem u ook kiest, het principe komt erop neer dat er verse lucht moet binnenstromen via de droge ruimtes, en dat de lucht via tussenruimtes moet kunnen doorstromen naar de natte ruimtes zoals de keuken, het toilet en de badkamer. In deze plaatsen moet de vervuilde en vochtige lucht kunnen afgevoerd worden. 
Er bestaan hiervoor verschillende ventilatiesystemen...

meer over ventilatiesystemen

Woningventilatie

Sinds 2006 heeft de Vlaamse overheid voor nieuwbouw en verbouwingsprojecten minimumeisen opgelegd voor een correcte woningventilatie. Goed isoleren is niet voldoende, want hiermee wordt een goede doorstroming van lucht bemoeilijkt. Vervuilde lucht bevat naast vocht ook tabaksrook, geurtjes, CO, CO2 en radon, die in huis blijft hangen. Inademing van ongezonde lucht is misschien niet altijd waarneembaar, maar het kan op termijn gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, hoofdpijn en allergieën. Vooral mensen met een genetische aanleg en kinderen kunnen meer last hebben van astma en eczeem. Daarom heeft de Vlaamse overheid normen opgelegd voor een goede woningventilatie...

meer over woningventilatie

Luchtvochtigheid

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een ideale relatieve luchtvochtigheidsgraad in een woning moet schommelen tussen de 40 en 60%. Een te hoge luchtvochtigheid kan immers voor gezondheidsproblemen zorgen. Om problemen te voorkomen is het handig om naast de thermostaat ook een hygrometer te plaatsen, die de luchtvochtigheid permanent opmeet...

meer over luchtvochtigheid